Sycący gulasz węgierski z fasolą
Poziom trudności:
Czas przyrzązenia:
Porcja dla: 4 osób
Rodzaj dania:
Kaloryczność:
Składniki:
• Fasola malinka 250g.
• boczek (ilość wg uznania)
• 2 ząbki czosnku
• 300 g łopatki wieprzowej
• 2 łyżki przecieru pomidorowego
• marchewka, pietruszka, czerwona papryka, ziemniak, duży pomidor
• ostra papryka w przyprawie
• kminek
• przyprawy wg uznania
Przepis:
• Fasolę Malinkę (np. firmy Stefik) moczymy w osolonej wodzie, całą noc. Następnie gotujemy ją do miękkości.
• Boczek pokrojony w kostkę, cebulę oraz ząbki czosnku przysmażyć na odrobinie oleju.
• Kiedy cebula się zeszkli, doprawić ostrą papryką.
• Dodać łopatkę wieprzową pokrojoną w kostkę i smażyć ze wszystkich stron.
• Do łopatki wieprzowej dodajemy przecier pomidorowy, zalewamy gorącą wodą. Przyprawiamy kminkiem, solą i pieprzem, a następnie dusimy ok. godziny na malutkim ogniu
• Fasolkę przekładamy do mięsa (z częścią wody w której się gotowała)
• Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, małą pietruszkę, czerwoną paprykę, pomidora oraz dużego ziemniaka
• Gotować pół godziny, następnie doprawić solą oraz pieprzem oraz szczyptą cukru.
• Najlepiej zostawić na noc