Orzechowo-miodowe ciasto
Poziom trudności: łatwe
Czas przyrzązenia: ok. 1 godzina
Porcja dla: 4 osób
Rodzaj dania: Desery/wypieki
Kaloryczność: ok. 480 kcal
Składniki:
- 100 gram. orzechów włoskich, firmy Stefik
- 1 i ½ szklanki mąki
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- ¾ szklanki oleju
- 1/3 szklanki płynnego miodu
- 2 obrane oraz wydrążone jabłka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- garść bułki tartej
- opcjonalnie: garść cukru pudru do dekoracji
Przepis:
Wydrążone oraz obrane ze skórki jabłka, pokrój w drobną kosteczkę. Orzechy natomiast posiekaj.
Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj białko, olej, miód i sok z cytryny. Następnie dodaj jabłka oraz orzechy. Całość dokładnie wymieszaj.
Formę do pieczenia, posmaruj masłem oraz posyp bułką tartą. Wlej masę i piecz przez 40 minut w 180 stopniach. Polecamy test suchego patyczka!
Na koniec udekoruj cukrem pudrem i ciesz się smakiem!