Soup of white bean   in a white plate   on a wooden table
Oferta Stefik Fasola Biala 500g

Aromatyczna zupa fasolowa gotowana na żeberkach

Poziom trudności: łatwe
Czas przyrzązenia: ok. 1 godzina
Porcja dla: 4 osób
Rodzaj dania: Danie obiadowe/ danie na ciepło
Kaloryczność: 100 g zupy fasolowej to ok. 65 kcal

Składniki:

  • Fasola biała Stefik 250 g
  • Żeberka 0,5 kg
  • Wędzony boczek 150 g
  • 4 duże ziemniaki
  • Cebula, marchew, seler, pietruszka
  • Liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
  • Przyprawy według uznania

Przepis:

  • Fasolę zalewamy zimną, osoloną wodą i moczymy przez noc. Następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
  • Żeberka zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i zbieramy powstałą szumowinę. Dodajemy odrobinę soli, liść laurowy, ziele angielskie.
  • Pokrojone warzywa gotujemy do czasu aż mięso zmięknie.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy, co chwila mieszając.
  • Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, boczek z cebulą oraz ugotowaną fasolę. Gotujemy aż do miękkości ziemniaków
  • Na końcu dodajemy majeranek oraz przyprawy według uznania. Najlepiej podawać na gorąco