Aromatyczna zupa fasolowa gotowana na żeberkach
Poziom trudności: łatwe
Czas przyrzązenia: ok. 1 godzina
Porcja dla: 4 osób
Rodzaj dania: Danie obiadowe/ danie na ciepło
Kaloryczność: 100 g zupy fasolowej to ok. 65 kcal
Składniki:
- Fasola biała Stefik 250 g
- Żeberka 0,5 kg
- Wędzony boczek 150 g
- 4 duże ziemniaki
- Cebula, marchew, seler, pietruszka
- Liść laurowy, ziele angielskie, majeranek
- Przyprawy według uznania
Przepis:
- Fasolę zalewamy zimną, osoloną wodą i moczymy przez noc. Następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
- Żeberka zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i zbieramy powstałą szumowinę. Dodajemy odrobinę soli, liść laurowy, ziele angielskie.
- Pokrojone warzywa gotujemy do czasu aż mięso zmięknie.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy, co chwila mieszając.
- Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, boczek z cebulą oraz ugotowaną fasolę. Gotujemy aż do miękkości ziemniaków
- Na końcu dodajemy majeranek oraz przyprawy według uznania. Najlepiej podawać na gorąco