

Smażona polenta z pieczarkami
Poziom trudności: Łatwe
Czas przyrzązenia: ok. 60 minut
Porcja dla: 2 osób
Rodzaj dania: Danie na ciepło
Kaloryczność: 100 gram/90 kcal
Składniki:
• 300 gram kaszy kukurydzianej grubej firmy Stefik,
• Gałka muszkatołowa,
• Masło,
• Parmezan,
• 450 gram pieczarek,
• 130 ml bulionu warzywnego,
• łyżka mąki,
• Przyprawy według uznania.
Przepis:
• Kaszę kukurydzianą grubą gotujemy tak, jak podano na opakowaniu.
• Po ugotowaniu kaszy dodajemy do niej łyżkę masła, sól oraz gałkę muszkatołową.
• Ciągle mieszając, dodajemy starty parmezan i doprawiamy do smaku pieprzem.
• Mieszamy do momentu idealnie rozpuszczonej konsystencji.
• Tak przyrządzoną kaszę, przekładamy do foremki, a następnie odstawiamy do całkowitego
zastygnięcia
• Pieczarki kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej, bądź oliwę. Smażymy i doprawiamy do smaku
wedle uznania.
• Przysmażone pieczarki podlewamy bulionem i gotujemy ok. 10 minut.
• Zagęszczamy sos mąką i doprawiamy do smaku.
• Zastygniętą polentę smażymy na patelni, obracając delikatnie.
• Całość polewamy sosem pieczarkowym.
Smacznego!