

Krewetki z fasolą
Poziom trudności: średnio zaawansowane
Czas przyrzązenia: 2 godziny
Porcja dla: 4 osób
Rodzaj dania: Danie obiadowe/ danie na ciepło
Kaloryczność: 100 g krewetek z fasolą to ok. 240 kcal
Składniki:
- Fasola piękny Jaś firmy Stefik (250 g)
- czerwona cebula
- ząbek czosnku
- tymianek oraz suszone chili
- Bulion warzywny
- Dwie puszki krojonych pomidorów
- krewetki
- masło
- natka pietruszki
Przepis:
- Fasolę moczymy na noc w osolonej wodzie – minimum osiem godzin.
- Następnie gotujemy godzinę i 20 minut
- W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę
- Podsmażamy do momentu aż cebula się zeszkli.
- Dodajemy ząbek czosnku, suszone chili oraz tymianek
- Dorzucamy dwie puszki krojonych pomidorów i doprawiamy solą oraz pieprzem
- Gotujemy ok. 15 minut aż sos zgęstnieje
- Dolewamy szklankę bulionu i gotujemy jeszcze 5 minut
- Na patelni roztapiamy masło i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dorzucamy krewetki. Posypujemy je papryką i smażymy aż się zetną
- Układamy krewetki na fasoli w pomidorach i posypujemy natką pietruszki
- Najlepiej podawać ze świeżym pieczywem