

Tradycyjny czekoladowy makowiec na niebieskim maku
Poziom trudności: zaawansowany
Czas przyrzązenia: 120 minut
Porcja dla: 10 osób
Rodzaj dania: Desery/wypieki
Kaloryczność: 100 g makowca to ok. 311 kcal
Składniki:
- 150 g maku niebieskiego firmy Stefik
- 1 kieliszek rumu
- 1 szklanka gorącej wody
- 3 białka z jaj
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 szklanki mąki
- 125 g masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1,5 gęstej śmietany
- 3 łyżki kakao
Przepis:
- Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy żółtka, jajko. Cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao, pokrojone masło, śmietanę oraz cukier i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
- Mak niebieski zalewamy gorącą wodą z dodatkiem rumu. Odstawiamy na pół godziny, a następnie odcedzamy przez ścierkę. Mielimy w maszynce – najlepiej dwa razy.
- Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do maku i delikatnie mieszamy aż składniki się połączą.
- Ciasto wałkujemy i wykładamy na nie farsz, a następnie zawijamy roladę.
- Pieczemy 40 minut w 170 stopniach.