

Słoneczna sałatka z sałatą lodową, słonecznikiem i serem feta
Poziom trudności: łatwe
Czas przyrzązenia: około 20 minut
Porcja dla: 4 osób
Rodzaj dania: Sałatki
Kaloryczność: w 100 gramach, około 100 kcal
Składniki:
- pół główki sałaty lodowej
- ¾ szklanki słoneczniku łuskanego, firmy Stefik
- 2 pomidory
- ogórek zielony
- kilka kostek sera fety
- oliwa z oliwek
- ulubione przyprawy
Przepis:
- Sałatę lodową myjemy i kroimy w paski.
- Pomidor parzymy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę.
- Ogórek zielony obieramy i kroimy w plasterki.
- Słonecznik wysypujemy na rozgrzaną, suchą patelnię, bez dodatku tłuszczu. I prażymy aż do uzyskania złotego koloru, a następnie dodajemy do sałatki.
- Rozdrabniamy ser feta, dorzucamy i mieszamy wszystko.
- Na końcu dolewamy oliwy z oliwek i przyprawiamy do smaku według uznania.
- Sałatka idealnie pasuje do obiadu, na kolacje bądź jako przystawka.