Mexican soup (like chili con carne) with tacos
Oferta Stefik Fasola Czerwona 500g

Rozgrzewająca zupa meksykańska

Poziom trudności: łatwe
Czas przyrzązenia: ok. 1 godzina
Porcja dla: 4 osób
Rodzaj dania: Danie obiadowe/ danie na ciepło
Kaloryczność: 100 zupy meksykańskiej to ok. 99 kcal

Składniki:

• 250 g fasoli czerwonej firmy Stefik
• dwie czerwone cebule
• trzy ząbki czosnku
• papryczka chili
• 400 g wołowego mięsa mileonego
• dwie puszki krojonych pomidorów
• jedno opakowanie Passaty
• puszka kukurydzy
• sok z limonki
• przyprawy wg uznania

Przepis:

• Fasolę czerwoną moczymy całą noc w osolonej wodzie
• Cebulę oraz czosnek obrać, a następnie posiekać.
• Papryczkę chili również drobno kroimy, a także usuwamy pestki.
• Na dnie garnka rozlewamy oliwę, wrzucamy cebulę oraz czosnek z papryczką chili. Trzymamy na gazie do momentu zeszklenia się.
• Do warzyw dodajemy mięso wołowe mielone, a w międzyczasie gotujemy fasolę czerwoną
• Do podsmażonego mięsa dodajemy dwie puszki krojonych pomidorów, 0,7l Passaty oraz szklankę wody. Gotujemy wszystko przez chwilę na małym ogniu.
• Pod koniec gotowania dodajemy fasolę, puszkę kukurydzy oraz sok z limonki.
• Doprawiamy zupę słodką papryką, oregano oraz solą i pieprzem.
• Najlepiej podawać z nachosami bądź białym pieczywem.