photo shot of italian cantuccini cookies
Oferta Stefik Migdaly Cale 100g

Migdałowe ciasteczka

Poziom trudności: łatwe
Czas przyrzązenia: ok 40 minut
Porcja dla: kilku osób
Rodzaj dania: deser/wypiek
Kaloryczność: ok 80 kcal

Składniki:

  • 8 dag masła
  • 10 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 15 dag mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag migdałów (zmielonych)
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • migdały do dekoracji

Przepis:

  • Masło miksujemy, a następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy.
  • Ucieramy na puszysty krem i dodajemy jajko.
  • Mąkę przesiewamy z cukrem do pieczenia i mieszamy ze zmielonymi migdałami.
  • Dodajemy do masy i zagniatamy. Zagniecione ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
  • Następnie formujemy kulki i spłaszczamy, układając na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy 20 minut w 190 stopniach. Na wierzch możemy wyłożyć migdały, które idealnie udekorują ciasteczka.