Traditional Christmas kutia with poppy seeds and nuts
Oferta Stefik Pszenica Obluszczona Do Kutii 500g

Kutia bakaliowa z płatkami migdałowymi

Poziom trudności: łatwe
Czas przyrzązenia: 1 godzina
Porcja dla: kilku osób
Rodzaj dania: Deser
Kaloryczność: ok. 220 kcal w 100 gramach

Składniki:

  • 300 gram. pszenicy obłuszczonej do kutii, firmy Stefik
  • 200 gram. mielonego maku (polecamy również mak firmy Stefik)
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • 8 suszonych moreli
  • 8 suszonych fig
  • 30 gram. posiekanych orzechów
  • skórka z pomarańczy
  • masło
  • sól
  • garść płatków migdałowych
  • Dodatkowo: pomarańcz do dekoracji

Przepis:

Pszenicę obłuszczoną do kutii, zalewamy wodą. Dodaj łyżkę masła i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Gotujemy do momentu, aż zmięknie, a pod koniec gotowania solimy.
Mak zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Następnie odsączamy i ciepły mak mieszamy z pszenicą. Dodajemy łyżeczkę miodu oraz skórkę z pomarańczy.
Morele oraz figi, kroimy w cienkie plastry i zalewamy wrzątkiem. Następnie osuszamy i mieszamy z orzechami, po czym dodajemy do pszenicy. Całość dekorujemy płatkami migdałowymi oraz opcjonalnie pomarańczą.