Stefik Przepisy Krewetki Fasola Piekny Jas
Oferta Stefik Fasola Piekny Jas 500g

Krewetki z fasolą

Poziom trudności: średnio zaawansowane
Czas przyrzązenia: 2 godziny
Porcja dla: 4 osób
Rodzaj dania: Danie obiadowe/ danie na ciepło
Kaloryczność: 100 g krewetek z fasolą to ok. 240 kcal

Składniki:

  • Fasola piękny Jaś firmy Stefik (250 g)
  • czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • tymianek oraz suszone chili
  • Bulion warzywny
  • Dwie puszki krojonych pomidorów
  • krewetki
  • masło
  • natka pietruszki

Przepis:

  • Fasolę moczymy na noc w osolonej wodzie – minimum osiem godzin.
  • Następnie gotujemy godzinę i 20 minut
  • W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę
  • Podsmażamy do momentu aż cebula się zeszkli.
  • Dodajemy ząbek czosnku, suszone chili oraz tymianek
  • Dorzucamy dwie puszki krojonych pomidorów i doprawiamy solą oraz pieprzem
  • Gotujemy ok. 15 minut aż sos zgęstnieje
  • Dolewamy szklankę bulionu i gotujemy jeszcze 5 minut
  • Na patelni roztapiamy masło i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Dorzucamy krewetki. Posypujemy je papryką i smażymy aż się zetną
  • Układamy krewetki na fasoli w pomidorach i posypujemy natką pietruszki
  • Najlepiej podawać ze świeżym pieczywem