

Klasyczny sernik wiedeński z rodzynkami i polewą czekoladową
Poziom trudności: łatwe
Czas przyrzązenia: ok 2 godzin
Porcja dla: kilku osób
Rodzaj dania: deser/wypiek
Kaloryczność: 100 gram sernika ma 260 kcal
Składniki:
- 1 kilogram twarogu
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- garść bułki tartej
- kostka do pieczenia 100 gram
- 150 gram rodzynek, firmy Stefik
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- sól
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- białko 1 jajka
Przepis:
Białka jaj, oddzielamy od żółtek.
Twaróg, cukier oraz żółtka miksujemy.
Kostkę do pieczenia roztapiamy na małym ogniu, a następnie dolewamy do masy, ciągle miksując.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i dodajemy do masy serowej.
Rodzynki sułtańskie mieszamy z budyniem śmietankowym oraz proszkiem do pieczenia, a następnie dolewamy do masy i mieszamy.
Formę do pieczenia smarujemy kostką oraz posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę, gładzimy i wstawiamy do piekarnika na godzinę, piekąc w 190 stopniach. Kiedy czas upłynie – warto zrobić test suchego patyczka.
W międzyczasie mleko, cukier oraz kakao mieszamy w rondelku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy białko, energicznie mieszając. Polewę czekoladową wylewamy na ostudzone ciasto i czekamy, aż zgęstnieje.