

Klasyczna kasza jęczmienna gruba w sosie grzybowym
Poziom trudności: łatwe
Czas przyrzązenia: ok. 1 godzina
Porcja dla: 4 osób
Rodzaj dania: Danie obiadowe/ danie na ciepło
Kaloryczność: ok. 350 kcal.
Składniki:
- szklanka kaszy jęczmiennej grubej, firmy Stefik
- szklanka suszonych grzybów
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- przyprawy według uznania
Przepis:
Kaszę jęczmienną grubą wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Umyte grzyby zalewamy wodą, dodajemy cebulę przekrojoną na cztery części. Gotujemy na małym ogniu, do momentu aż grzyby będą odpowiednio miękkie. Następnie odcedzamy.
Z masła i mąki robimy zasmażkę, którą rozprowadzamy wywarem z grzybów. Energicznie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję bez grudek. Zagotowujemy, a następnie dodajemy grzyby.
Na talerz wykładamy kaszę, robiąc dziurkę w samym środku. Do dziurki nalewamy sos. Podajemy z surówką colesław, bądź kiszonymi ogórkami.