Stefik Przepisy Jablka Pieczone
Oferta Stefik Zurawina Suszona 150g

Jabłka pieczone z żurawiną i orzechami

Poziom trudności: łatwe
Czas przyrzązenia: 50 minut
Porcja dla: 4 osób
Rodzaj dania: Deser
Kaloryczność: ok. 150 kcal

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 1 łyżka rodzynek (polecamy firmy Stefik)
  • 1 łyżka żurawiny suszonej, firmy Stefik
  • 1 łyżka kisielu o smaku cytrynowym
  • 2 łyżki orzechów włoskich, firmy Stefik
  • 2 łyżki miodu
  • masło
  • 1 białko
  • 4 łyżki cukru
  • Listki mięty do dekoracji

Przepis:

Rodzynki namaczamy, a następnie łączymy z posiekanymi orzechami, żurawiną oraz miodem.
Jabłka myjemy i wydrążamy. W środek wkładamy masę uzyskaną z rodzynek, orzechów, żurawiny i miodu.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy na nie jabłka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20 minut.
Białko ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i kisiel, cały czas ubijając. Gotową, puszystą masę wykładamy na upieczone jabłka. Polecamy dodać listek mięty do dekoracji i podawać z lodami śmietankowymi.