Barbecue Cowboy Beans With Ground Beef, Bacon In A Spicy Sauce Closeup The Table. Horizontal
Oferta Stefik Fasola Orzel 500g

Fasola po kenijsku

Poziom trudności: łatwe
Czas przyrzązenia: 1 godzina
Porcja dla: 4 osób
Rodzaj dania: Danie obiadowe/ danie na ciepło
Kaloryczność: 100 g fasoli po kenijsku to ok. 341 kcal

Składniki:

  • fasola orzełek 250 g.
  • dwie duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • jedna puszka mleczka kokosowego
  • szczypta wiórek kokosowych
  • przyprawy wg uznania

Przepis:

  • Fasolę orzeł moczymy przez noc w wodzie z odrobiną soli.
  • Fasolę gotujemy aż do miękkości.
  • Cebule kroimy w drobną kostkę, a następnie razem z czosnkiem szklimy na oliwie.
  • Cebulę oraz czosnek dusimy chwilę.
  • Po kilku minutach dodajemy opakowanie pomidorów krojonych oraz odcedzoną fasolę.
  • Dolewamy mleko kokosowe i gotujemy ok. 5 minut.
  • Doprawiamy solą i pieprzem bądź przyprawami według uznania.
  • Posypujemy wiórkami kokosowymi.
  • Najlepiej smakuje podana z białym pieczywem.