

Fasola po kenijsku
Poziom trudności: łatwe
Czas przyrzązenia: 1 godzina
Porcja dla: 4 osób
Rodzaj dania: Danie obiadowe/ danie na ciepło
Kaloryczność: 100 g fasoli po kenijsku to ok. 341 kcal
Składniki:
- fasola orzełek 250 g.
- dwie duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- jedna puszka mleczka kokosowego
- szczypta wiórek kokosowych
- przyprawy wg uznania
Przepis:
- Fasolę orzeł moczymy przez noc w wodzie z odrobiną soli.
- Fasolę gotujemy aż do miękkości.
- Cebule kroimy w drobną kostkę, a następnie razem z czosnkiem szklimy na oliwie.
- Cebulę oraz czosnek dusimy chwilę.
- Po kilku minutach dodajemy opakowanie pomidorów krojonych oraz odcedzoną fasolę.
- Dolewamy mleko kokosowe i gotujemy ok. 5 minut.
- Doprawiamy solą i pieprzem bądź przyprawami według uznania.
- Posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Najlepiej smakuje podana z białym pieczywem.