Stefik Przepisy Rafaello Wioki
Oferta Stefik Wiorki Kokos 200g

Domowe Rafaello z wiórkami kokosa

Poziom trudności: łatwe
Czas przyrzązenia: ok. 2 godzin
Porcja dla: więcej niż 6 osób
Rodzaj dania: Desery/wypieki
Kaloryczność: w 100 gramach ciasta mieści się 370 kcal

Składniki:

• 4 jajka
• 8 łyżeczek cukru
• 2 łyżeczki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 opakowanie galaretki (najlepiej cytrynowej)
• 500 ml śmietany 36%
• 2 tabliczki białej czekolady
• 3 opakowania śnieżki
• 200 gram wiórek kokosowych, firmy Stefik
• 1 szklanka wody

Przepis:

Cukier i żółtka roztrzepujemy razem z octem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i powoli dodajemy roztrzepany cukier ze składnikami. Na końcu dodajemy mąkę, a całość przelewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Spód pieczemy 35 minut w 180 stopniach, a następnie studzimy.

W rondelku podgrzewamy śmietanę i dodajemy czekoladę. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady, a następnie studzimy.
Galaretkę wsypujemy do szklanki i dolewamy gorącej wody. Czekamy, aż galaretka całkowicie ostygnie.
Do masy czekoladowej dodajemy śnieżkę i miksujemy 10 minut na szybkich obrotach. Stopniowo dolewamy po łyżeczce ostudzonej galaretki, ciągle miksując.
Następnie dosypujemy 150 gram wiórek kokosowych, mieszamy, a następnie całość masy wykładamy na ostygnięty spód ciasta. Wierzch posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.
Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a następnie cieszymy się smakiem domowego Rafaello.