Fasolka Po Bretońsku
Oferta Stefik Fasola Jas Tyczny 500g

Domowa fasolka po bretońsku

Poziom trudności: łatwe
Czas przyrzązenia: ok. 1 godzina
Porcja dla: 4 osób
Rodzaj dania: Danie obiadowe/ danie na ciepło
Kaloryczność: 100 g fasolki po bretońsku to ok. 155 kcal

Składniki:

  • Fasola Jaś Tyczny (preferowana firma Stefik) 500 g.
  • boczek
  • kiełbasa
  • cebula, czosnek
  • Passata Rusticia
  • Majeranek oraz przyprawy wedle uznania

Przepis:

  • Fasolę Jaś Tyczny zalać zimną wodą i zostawić na minimum osiem godzin. Po namoczeniu odlać wodę i nalać świeżej, koniecznie osolonej. Następnie dorzucić liść laurowy oraz ziele angielskie.
  • Gotować pod przykryciem aż do miękkości, a następnie odcedzić.
  • Dwie cebule oraz boczek pokroić w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Wrzucić na olej i dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć do momentu zeszklenia się cebuli.
  • Dodać boczek i kiełbasę, smażyć do zarumienienia.
  • Dodać Passatę i dusić dłuższą chwilę.
  • Na koniec dodajemy fasolę i doprawiamy według uznania.
  • Dusimy ok. 30 minut po czym dodajemy majeranek.