Stefik Przepisy Kapusta Z Grochem Groch Caly
Oferta Stefik Groch Okragly Caly 500g

Aromatyczna i pyszna kapusta z grochem

Poziom trudności: dla zaawansowanych
Czas przyrzązenia: ok. 1 godzina
Porcja dla: 4 osób
Rodzaj dania: Danie obiadowe/ danie na ciepło
Kaloryczność: 100 g kapusty z grochem to ok. 109 kcal

Składniki:

  • Groch cały firmy Stefik (250g)
  • kapusta kiszona (0,5kg)
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • cebula
  • sól, pieprz do smaku

Przepis:

  • Groch cały płuczemy i zalewamy na noc wodą. Na drugi dzień gotujemy go do miękkości w wodzie z moczenia.
  • Gotujemy do momentu aż groch zacznie się rozpadać. Przecedzamy i odstawiamy
  • Kapustę kiszoną odciskamy z soku (soku nie wylewamy) i wrzucamy do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim.
  • Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości kapusty.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżce oleju aż do zeszklenia.
  • Do kapusty dodajemy groch i cebulę, a następnie doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Można dodać szczyptę cukru dla smaku.
  • Gotujemy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Jeśli chcemy aby kapusta była bardziej kwaśna – można dolać odrobinę wody z kapusty.