

Aromatyczna i pyszna kapusta z grochem
Poziom trudności: dla zaawansowanych
Czas przyrzązenia: ok. 1 godzina
Porcja dla: 4 osób
Rodzaj dania: Danie obiadowe/ danie na ciepło
Kaloryczność: 100 g kapusty z grochem to ok. 109 kcal
Składniki:
- Groch cały firmy Stefik (250g)
- kapusta kiszona (0,5kg)
- liść laurowy, ziele angielskie
- cebula
- sól, pieprz do smaku
Przepis:
- Groch cały płuczemy i zalewamy na noc wodą. Na drugi dzień gotujemy go do miękkości w wodzie z moczenia.
- Gotujemy do momentu aż groch zacznie się rozpadać. Przecedzamy i odstawiamy
- Kapustę kiszoną odciskamy z soku (soku nie wylewamy) i wrzucamy do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim.
- Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości kapusty.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżce oleju aż do zeszklenia.
- Do kapusty dodajemy groch i cebulę, a następnie doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Można dodać szczyptę cukru dla smaku.
- Gotujemy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Jeśli chcemy aby kapusta była bardziej kwaśna – można dolać odrobinę wody z kapusty.