Rustikale Kartoffelsuppe Mit Speck Und Wiener Würstchen
Oferta Stefik Groch Luszczony Polowki 500g

Aromatyczna domowa zupa grochowa

Poziom trudności: łatwe
Czas przyrzązenia: powyżej 1 godziny
Porcja dla: 4 osób
Rodzaj dania: Danie obiadowe/ danie na ciepło
Kaloryczność: 100 g zupy fasolowej to ok. 88 kcal

Składniki:

  • groch połówki firmy Stefik (250 g)
  • boczek wędzony (300g)
  • kiełbasa (300g)
  • marchew, seler, pietruszka
  • 3 duże ziemniaki
  • odrobina smalcu
  • przyprawy według uznania
  • czosnek

Przepis:

  • Groch zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na minimum cztery godziny.
  • Zagotowujemy, wymieniamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu.
  • Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka na odrobinę rozgrzanego oleju.
  • Kiedy boczek lekko się przysmaży, dorzucamy kiełbasę pokrojoną w kostkę.
  • Dodajemy pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę oraz mały seler, a także ziemniaki.
  • Zalewamy wodą, mieszamy i gotujemy.
  • Przyprawiamy majerankiem.
  • Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.
  • Wrzucamy ugotowany groch wraz z wodą.
  • Na patelni roztapiamy odrobinę smalcu, wsypujemy mąkę i rozprowadzamy. Kiedy smalec się zacznie złocić wlewamy odrobinę zupy i mieszamy, a następnie przelewamy do garnka.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Najlepiej smakuje na ciepło, podana z pieczywem.