

Aromatyczna domowa zupa grochowa
Poziom trudności: łatwe
Czas przyrzązenia: powyżej 1 godziny
Porcja dla: 4 osób
Rodzaj dania: Danie obiadowe/ danie na ciepło
Kaloryczność: 100 g zupy fasolowej to ok. 88 kcal
Składniki:
- groch połówki firmy Stefik (250 g)
- boczek wędzony (300g)
- kiełbasa (300g)
- marchew, seler, pietruszka
- 3 duże ziemniaki
- odrobina smalcu
- przyprawy według uznania
- czosnek
Przepis:
- Groch zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na minimum cztery godziny.
- Zagotowujemy, wymieniamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu.
- Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka na odrobinę rozgrzanego oleju.
- Kiedy boczek lekko się przysmaży, dorzucamy kiełbasę pokrojoną w kostkę.
- Dodajemy pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę oraz mały seler, a także ziemniaki.
- Zalewamy wodą, mieszamy i gotujemy.
- Przyprawiamy majerankiem.
- Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.
- Wrzucamy ugotowany groch wraz z wodą.
- Na patelni roztapiamy odrobinę smalcu, wsypujemy mąkę i rozprowadzamy. Kiedy smalec się zacznie złocić wlewamy odrobinę zupy i mieszamy, a następnie przelewamy do garnka.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Najlepiej smakuje na ciepło, podana z pieczywem.