

Jabłka pieczone z żurawiną i orzechami
Poziom trudności: łatwe
Czas przyrzązenia: 50 minut
Porcja dla: 4 osób
Rodzaj dania: Deser
Kaloryczność: ok. 150 kcal
Składniki:
- 4 jabłka
- 1 łyżka rodzynek (polecamy firmy Stefik)
- 1 łyżka żurawiny suszonej, firmy Stefik
- 1 łyżka kisielu o smaku cytrynowym
- 2 łyżki orzechów włoskich, firmy Stefik
- 2 łyżki miodu
- masło
- 1 białko
- 4 łyżki cukru
- Listki mięty do dekoracji
Przepis:
Rodzynki namaczamy, a następnie łączymy z posiekanymi orzechami, żurawiną oraz miodem.
Jabłka myjemy i wydrążamy. W środek wkładamy masę uzyskaną z rodzynek, orzechów, żurawiny i miodu.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy na nie jabłka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20 minut.
Białko ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i kisiel, cały czas ubijając. Gotową, puszystą masę wykładamy na upieczone jabłka. Polecamy dodać listek mięty do dekoracji i podawać z lodami śmietankowymi.