

Domowa fasolka po bretońsku
Poziom trudności: łatwe
Czas przyrzązenia: ok. 1 godzina
Porcja dla: 4 osób
Rodzaj dania: Danie obiadowe/ danie na ciepło
Kaloryczność: 100 g fasolki po bretońsku to ok. 155 kcal
Składniki:
- Fasola Jaś Tyczny (preferowana firma Stefik) 500 g.
- boczek
- kiełbasa
- cebula, czosnek
- Passata Rusticia
- Majeranek oraz przyprawy wedle uznania
Przepis:
- Fasolę Jaś Tyczny zalać zimną wodą i zostawić na minimum osiem godzin. Po namoczeniu odlać wodę i nalać świeżej, koniecznie osolonej. Następnie dorzucić liść laurowy oraz ziele angielskie.
- Gotować pod przykryciem aż do miękkości, a następnie odcedzić.
- Dwie cebule oraz boczek pokroić w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Wrzucić na olej i dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć do momentu zeszklenia się cebuli.
- Dodać boczek i kiełbasę, smażyć do zarumienienia.
- Dodać Passatę i dusić dłuższą chwilę.
- Na koniec dodajemy fasolę i doprawiamy według uznania.
- Dusimy ok. 30 minut po czym dodajemy majeranek.