

Kutia bakaliowa z płatkami migdałowymi
Poziom trudności: łatwe
Czas przyrzązenia: 1 godzina
Porcja dla: kilku osób
Rodzaj dania: Deser
Kaloryczność: ok. 220 kcal w 100 gramach
Składniki:
- 300 gram. pszenicy obłuszczonej do kutii, firmy Stefik
- 200 gram. mielonego maku (polecamy również mak firmy Stefik)
- 5 łyżek płynnego miodu
- 8 suszonych moreli
- 8 suszonych fig
- 30 gram. posiekanych orzechów
- skórka z pomarańczy
- masło
- sól
- garść płatków migdałowych
- Dodatkowo: pomarańcz do dekoracji
Przepis:
Pszenicę obłuszczoną do kutii, zalewamy wodą. Dodaj łyżkę masła i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Gotujemy do momentu, aż zmięknie, a pod koniec gotowania solimy.
Mak zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Następnie odsączamy i ciepły mak mieszamy z pszenicą. Dodajemy łyżeczkę miodu oraz skórkę z pomarańczy.
Morele oraz figi, kroimy w cienkie plastry i zalewamy wrzątkiem. Następnie osuszamy i mieszamy z orzechami, po czym dodajemy do pszenicy. Całość dekorujemy płatkami migdałowymi oraz opcjonalnie pomarańczą.