

Migdałowe ciasteczka
Poziom trudności: łatwe
Czas przyrzązenia: ok 40 minut
Porcja dla: kilku osób
Rodzaj dania: deser/wypiek
Kaloryczność: ok 80 kcal
Składniki:
- 8 dag masła
- 10 dag cukru
- cukier waniliowy
- 1 jajko
- 15 dag mąki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dag migdałów (zmielonych)
- kilka kropel olejku migdałowego
- migdały do dekoracji
Przepis:
- Masło miksujemy, a następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy.
- Ucieramy na puszysty krem i dodajemy jajko.
- Mąkę przesiewamy z cukrem do pieczenia i mieszamy ze zmielonymi migdałami.
- Dodajemy do masy i zagniatamy. Zagniecione ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Następnie formujemy kulki i spłaszczamy, układając na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy 20 minut w 190 stopniach. Na wierzch możemy wyłożyć migdały, które idealnie udekorują ciasteczka.