

Kasza gryczana zapiekana z pieczarkami i serem
Poziom trudności: łatwe
Czas przyrzązenia: więcej niż 1 godzina
Porcja dla: 4 osób
Rodzaj dania: Danie obiadowe/danie na ciepło
Kaloryczność: ok. 600 kcal.
Składniki:
- 200 gram. kaszy gryczanej palonej firmy Stefik
- 300 gram. pieczarek
- 2 duże cebule
- 2 żółtka
- 1 białko
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 250 ml śmietany 18%
- 5 dag żółtego, startego sera
- szczypta bułki tartej
Przepis:
Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odsącz z wody. Białka spienić (nie ubijać na sztywno), dodać do kaszy i dokładnie wymieszać. Następnie, przekładamy kaszę do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Często mieszamy i trzymamy w piekarniku do momentu, aż kasza się wysuszy. Po wysuszeniu dolewamy wrzący bulion i gotujemy. Ponownie wkładamy do piekarnika, do momentu aż bulion wsiąknie w kaszę.
Pieczarki kroimy w kostkę, cebulę szatkujemy. Podsmażamy razem na odrobinie oliwy z oliwek, a następnie dorzucamy do kaszy.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy i obsypujemy bułką tarą, a następnie wykładamy do niego kaszę wymieszaną z podsmażonymi pieczarkami.
Śmietanę mieszamy z żółtkami i polewamy kaszę. Na wierzch sypiemy tarty ser.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Pysznie smakuje podana z sałatką colesław.