

Daktylowe ciasto z bananami i wiórkami kokosa
Poziom trudności: łatwe
Czas przyrzązenia: ok. 1 godzina
Porcja dla: 6 osób
Rodzaj dania: Deser
Kaloryczność: ok. 430 kcal.
Składniki:
- 250 ml wody
- 200 gram. suszonych daktyli, firmy Stefik
- łyżeczka sody
- 125 gram. miękkiego masła
- 100 gram. cukru
- 1 jajko
- 2 banany
- 180 gram. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis:
Do garnka wsypujemy pokrojone drobno daktyle, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy łyżeczkę sody, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Cukier miksujemy z masłem na puszystą masę. Dodajemy jajko, ostudzone daktyle oraz posiekane banany.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Łączymy i mieszamy składniki. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu, na wierzch wysypujemy wiórki kokosowe.